Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Вішован Іван, користувач 1ua
Іван Вішован
Тема: Рахівський район є найбільшим в Закарпатс
Рахівський  район є найбільшим  в   Закарпатської області його площа  складає  — 1 900 км кв.
Межує Рахівський район з Тячівським районом на заході з Румунією на півдні, на східній  та північній стороні знаходиться  Івано-Франківська область.  В район входить 20 більших сіл та місто Рахів. Чисельність населення Рахівського району на даний момент складає 90 тис.чол.,
Всі керівні органи правління району знаходяться у місті Рахові.
Більшість території Рахівщини займають гірські масиви та ліси, найвищою точкою району є вершина гори  Говерла (2 061 м.), яка є також найвищою горою в Україні. На території району також знаходяться такі гори, як  Ребра — 2.007 м, Піп-Іван — 2.022 м, Гутин-Томнатик — 2.017м, гора Петрос — 2.020 м, та Бребенескул — 2.035 м.
До найбільших річок відносяться р. Тиса та  р. Шопурка. Також на  території рахівщини  знаходяться такі  гірські озера, як   Бребенескул, , Ворожеска, , Драгобратське Озерце, Брескул, Герашаське Нижнє, Верхнє, Мала Гропа, Апшинець, Марiчейка.                                       


Слід згадати про різноманітну флору Рахівщини, що представлена надзвичайною різноманітністю унікальних рослин, багато з яких вирізняються лікувальними властивостями.
Зокрема до них слід віднести: едельвейс, астру альпiйську,  сосну кедрову, еритренiй собачий зуб,  тирлич вирізаний, тис ягідний, рододендрон карпатський тирлич жовтий,  дзвоники карпатські, виток карпатський, ширянка альпійська, ломикамінь карпатський, смородина карпатська,  льон гірський.
З представників тваринного світу  на Рахівщині можна зустріти: бурого ведмедя, вовка, лисицю, куницю, борсука, білку,  видру, рись, зайця,  дикого кабана, козулю, карпатського оленя.
Серед птахів:рябчика, тетерева, куріпку, дику качку, сову, дику гуску,
з плазунів: ящірку, вуж, веретільницю, гадюку звичайна.
Також слід згадати, що місцевих річках  водиться досить багато риби: лосось дунайський, форель струмкова (місцеві іноді називають її «Струг» від чеської назви «Pstruh»), умбра, харiус,  марена, бабець,  головень, карась, плiтка.
На території Рахівського району діє Карпатський біосферний заповідник, та  декілька  заказників: Апшинецький, Кедринський  та Бiлий Потiк ( з метою охорони  iльмових яворових, ясенових бучин ).
На території району розвідано 82 мінеральних джере­ла, найбільш поширеними є холодні вуглекислі води.


30 березня 2012


1


  Закрити  
  Закрити